خرابی قفسه – Cage Damage bearing
یکی از اجزای مهم در بیرینگ ها قفسه cage میباشد. وظیفه قفسه تنظیم فاصله بین المانهای غلتان ( رولرها و ساچمه ها ) است. البته با استفاده از ایجاد فاصله بوسیله قفسه cage امر بسیار مهمی در بیرینگ انجام میشود و آن ایجاد فضایی برای روانکار و تازه شدن روانکار یا به عبارتی نفس تازه کردن آن میباشد. مولکولهای روانکار بصورت مداوم بین المانهای غلتان و رینگها در حرکت میباشند .با بوجود آوردن فواصل مشخص بین المانهای غلتان میتوان روانکاری و نیروهای وارده را به درستی بین همه المانهای درگیر تقسیم نمود.
دلیل خرابی در قفسه:
عدم رعایت برخی نکات ، عمر قفسه نسبت به سایر المانها را کاهش میدهد ، از جمله سایش wear ، خوردگی pitting ، زنگ زدگی corrosion ، تغییر شکل deformation و … برخی دیگر از عوامل و عیوب. شناسایی به موقع عیوب میتواند هزینه های ناشی از خرابی قفسه cage damage را کاهش دهد. خرابی قفسه ممکن است برای هر یک از مدلهای بیرینگ اعم از اسفریکال spherical ، مخروطی taper ، بلبرینگ ballbearing ، سیلندریکال cylindrical ، رولر بیرینگ Roller bearing ، کف گرد Trust و … رخ دهد. البته شایان ذکر است که جنس قفسه cage material نیز میتواند متفاوت باشد : برنجی brass ، فولادی steel ، فولادی ماشینکاری شده machined steel و یا پین دار pin type و نیز کامپوزیتی composite

عیوب رخ داده در قفسه:
آسیب قفسه ها در بیرینگ میتواند شامل شکست ، تغییر شکل و سایش قفسه میشود. شکستگی ستون قفسه ، تغییر شکل ظاهر قفسه ، سایش سطوح پاکت ها ، سایش سطوح راهنما ها باشد.
- شکست قفسه : امکان دارد قفسه از میان پاکت ( حفره هایی که در قفسه وجود دارد و رولر و یا ساچمه در آن قرار میگیرد ) ، دیواره های پاکت و یا رینگهای کناری دچار شکستگی گردد ، که هر یک نشانگر عیب متفاوتی میباشند.
- تغییر شکل قفسه : که میتواند بصورت تغییر شکل پلاستیک باشد و آنهم میتواند عوامل گوناگونی داشته باشد.
- سایش قفسه: این مورد نیز مشابه مواردی که در سایش بیرینگ اشاره شده میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که اشاده خواهد شد.

دلایل خرابی قفسه:
- ضعف در نصب (misalignment) یعنی عدم همراستایی شافت و هوزینگ یا به عبارت دیگر عدم همراستایی رینگ داخل و خارج ( اعم از غیر هم محوری و عدم توازی)
- ضعف جابجایی یعنی به خوبی قفسه در بین المانها حرکت نکند یا دچار ایستایی گردد به عبارت دیگر قفسه بصورت روان و آزاد حرکت نداشته باشد و دچار لختی حرکت باشد
- بار لحظه ای بزرگ یا همان شوک لود ( بار ضربه ای ) که باعث ایستایی در حرکت قفسه میگردد.
- شوک و لرزش زیاد که باعث برخورد قفسه با سایر المانها و سایش و شکستگی میگردد
- سرعت چرخشی بیش از حد و شتاب ناگهانی کاهشی یا افزایشی هریک به نوعی باعث عدم توازن در حرکت قفسه میشود
- ضعف روانکاری که موجب اتصال بین المانها و قفسه خواهد شد و باعث ایجاد سایش میگردد
- افزایش دما که خود باعث تغییر شکل پلاستیک و از اندازه خارج شدن و در نتیجه تماس با سایر المانها خواهد شد


روشهای کاهش خرابی:
- کنترل روش مونتاژ که از وارد آمدن ضربه به بیرینگ و قفسه جلوگیری گردد
- کنترل دما برای عدم تغییر شکل و نرم شدن و تغییر اندازه زیاد از حد در قفسه
- گنترل سرعت چرخش و شرایط اعمال بار برای جلوگیری از تماس قفسه با المانهای دیگر
- انتخاب نوع متفاوت قفسه هم از نظر متریال ( متریال برای جلوگیری از خوردگی ، تغییر شکل و مقاومت و سرعت چرخش ) و هم شکل قفسه ( برای سرعت های متفاوت )
- انتخاب روانکار و روش روانکاری متفاوت که هم عمل روانکاری را برای قفسه و آزاد چرخیدن آن مهیا کند و هم در صورت احتمال تغییر شکل در اثر حرارت ، بتواند حرارت را از محیط بیرینگ خارج نماید
چند نمونه دیگر از خرابیهای قفسه بیرینگ




انواع خرابی بیرینگ چیست؟
چرا قفسه در بلبرینگ خراب میشود و آسیب میبیند
روشهای کاهش خرابی در رولبرینگها چیست؟
کاهش هزینهای تعمیراتی چگونه انجام میگردد؟
1 thought on “خرابی قفسه – Cage Damage bearing”